Suve tipphooajal, kui aedades valmivad värsked köögiviljad ja ilmad kutsuvad sõpradega kokku saama, jagab restorani O2 peakokk Martin Meikas inspireerivaid ideid, kuidas korraldada üks tõeliselt meeldejääv aiapidu. Menüüs võiks olla kohalikke tooraineid, lihtsust ja loomulikult palju maitset.
Uus restoran, vanad väärtused
Juunikuu keskel avas Meikas Tallinnas Maakri tänaval oma uue restorani, millel on põhjamaise ja Aasia köögi mõjutustega “skandinaaviapärane” kontseptsioon. Restoran avati 13. kuupäeval ja reedel – Meikase sõnul teadlikult. “Aasias on 13 hoopis õnnenumber,” muigab ta.
Ka selles restoranis on au sees kohalik tooraine: Lõuna-Eesti burrata, käsitsi valmistatud mozzarella, suitsusool, värsked köögiviljad ja isegi kodumaine must kalamarja analoog, Nõva caviar. Kuigi kvaliteetne Eesti veiseliha on tema sõnul raskesti kättesaadav, teeb ta jõupingutusi, et pakkuda külalistele ka flank-steaki kodumaisest toorainest. Lambaliha puhul tuleb siiski veel toetuda Uus-Meremaa kvaliteedile, et tagada stabiilne tase.
Eesti tooraine – au sees nii kodus kui restoranis
Martin Meikas on mees, kelle südameasjaks on Eesti tooraine – olgu see värske kala, kartul või väiketootjate juust. «Kui elad Eestis, siis ajadki Eesti asja,» ütleb ta veendunult. Meikas rõhutab, et eriti just viimasel ajal on esile kerkinud palju häid väiketootjaid, kelle käest tasub julgesti osta.
Ehedaks näiteks on Viinamärdi talu burrata ja mozzarella, mis tema sõnul üllatavad nii maitse kui kvaliteediga. Ka must kaaviar, mida leiab tema menüüst nime all «Nõva caviar», on valmistatud kohapeal ja vähem soolane kui tavaliselt – tulemuseks kreemisem ja luksuslikum maitseelamus.
Praktiline ja hõrk: menüüks lihtsad, kuid muljetavaldavad toidud
Kui plaanid aiapidu, ei pea menüü olema keeruline. Martin soovitab eelistada hooajalist ja kodumaist:
1. Grillitud forell suitsutatud hapukoore ja tilliõliga
Forellifilee grilli krõbedaks, sega hapukoor suitsusoolaga ning valmista tillist ja rapsiõlist roheline õli. Serveerides lisa kõrvale värskeid kartuleid või salatit.
2. Grillitud hooajalised köögiviljad
Paprika, suvikõrvits, baklažaan – viiluta, maitsesta oliiviõli ja sidrunimahlaga ning viska grillile. Tulemuseks tervislik, värviline ja kiiresti valmiv lisand.
3. Maitsvad kastmed ja või
Sega toasoe või ürtide ja küüslauguga või valmista jogurtikastmeid (näiteks avokaado-laimi või kurgi-küüslaugukaste). Need sobivad ideaalselt liha, kala või saia kõrvale.
4. Eelnevalt marineeritud liha või kala
Lihtsusta pidupäeva – marineeri kana, kala või šašlõkk eelmisel õhtul. Meekaste, sinep ja sojakaste loovad täiusliku tasakaalu.
5. Magustoiduks värskus ja kihtide mäng
Proovi karamellistatud rukkileiba Kreeka jogurtikreemi ja maasikatega. Või paku külmalt serveeritud marineeritud kurki, hernest ja suitsujuustu pokaalides.
6. Vrapi- või burgerinurk
Lase külalistel ise endale meelepärane roog kokku panna – sobib nii lihasõpradele kui taimetoitlastele.
Piknik kui alternatiivne aiapidu
Meikas usub, et hea toit ja seltskond teevad peo, kuid alati ei pea selleks olema suur aed. „Sõidad, kuhu sõidad, paned oma tekikese maha ja ongi korras.“ Just selline vaba ja sundimatu olemine teeb tema arvates suve kõige mõnusamaks.
Blogipostituse allikaks on 19.07 ilmunud Õhtulehe artikkel.